9 sfaturi ca să-ţi alegi ochelarii de soare

Alegerea ochelarilor de soare trebuie să se facă pe baza sfaturilor unui specialist, pentru a proteja ochii şi a evita efectele nocive ale razelor soarelui asupra acestora. Specialistul oftalmolog, Monica Pop, te învaţă cum să îţi alegi ochelarii de soare.

Atunci când cumperi o pereche de ochelari de soare e esenţial să o alegi în primul rând în funcţie de eficacitatea sa în protejarea ochilor împotriva razelor UV.

1. Uită-te după însemnul cu CE. Acest marcaj indică faptul că lentilele corespund standardelor europene.

2. Uită-te după o etichetă specială care îţi spune că lentilele blocheaza 99% – 100% din razele ultraviolete de tip A şi B.

3. Adu-ţi aminte că este mai nociv pentru ochii tăi să porţi ochelari care nu blochează razele UV decât să nu porţi deloc.

4. Alege ochelarii care se potrivesc fizionomiei tale; cu cât stau mai fix pe nas, cu atât împiedică pătrunderea a mai multor raze de soare în spatele lentilelor, spre ochi.

5. Lentilele de plastic sunt, de cele mai multe ori, mai eficiente decât lentilele din sticlă, nemaipunând la socoteală că sunt mai greu de spart.

6. Nu te lăsa păcălit/ă de preţ. Dacă ochelarii sunt mai scumpi nu înseamnă că oferă o protecţie mai mare, ci înseamnă că sunt, probabil, mai la modă.

7. Cele mai bune lentile sunt cele maro sau cele de culoarea chihlimbarului.

8. Lentilele întunecate nu îţi oferă o protecţie mai bună. Ceea ce oferă protecţie în calea razelor ultraviolete e o pelicula de la suprafaţa lentilei şi nu culoarea acesteia.

9. Ochii deschişi la culoare trebuie protejaţi cu mai multă atenţie decât cei închişi la culoare.

O culoare pentru fiecare necesitate

Maro: Lentilele maro se folosesc pentru filtrarea radiaţiilor albastre. Sunt indicate în cazul persoanelor cu miopie.

Verde: Lentilele verzi permit percepţia culorilor cu foarte mici alteraţii. Sunt recomandaţi pentru persoanele care suferă de hipermetropie.

Gri: Lentilele gri permit o folosire continuă, întrucât transmit uniform lumina şi respectă culorile naturale.

Portocaliu: Lentilele de această culoare nu sunt bune pentru a sta la soare.